انیگرام (اناگرام) تنها یک سیستم ساده برای تیپشناسی نیست. بلکه نقشه دقیقی است که نشاندهنده ۹ ساختار متفاوت شخصیت در انسانهاست. در ضمن سیستمی قوی و کاربردی برای افزایش هوش هیجانی است که فراست لازم را برای رشد شخصی و شغلی به ما میدهد .
هوش هیجانی از دو عامل تشکیل شده است:
۱) بصیرت نسبت به خود یا خودآگاهی که به معنای شناخت، پذیرش و مدیریت برخود است
۲) هوش تعاملی که به معنای توانائی ارتباط و تعامل مؤثر با افراد مختلف است.
هوش هیجانی (EQ) بزرگترین عامل موفقیت در هر شغل و کسبوکاری است. هر شغلی تا حدی به IQ نیاز دارد ولی ارتباط موفق با دیگر انسانها از عهده هوش بالا بر نمیآید و نیازمند هوش هیجانی است. برای همین است که بسیاری از انسانهای باهوش فاقد مهارتهای اجتماعی هستند و نمیتوانند خود را با محیطهای کاری و مشاغل مختلف تطبیق بدهند.
در مشاغل مختلف تجربه تا حدی مهم است. این تجربه معمولاً با سالهای فعالیت در یک شغل سنجیده می شود ولی تجربه به حد خاصی که رسید بعد از آن ارتباط بین سالهای کاری و موفقیت در شغل کمرنگ میشود. بطور مثال یک برنامه نویس کامپیوتر در عرض ۴-۳ سال تجربیات لازم را کسب میکند ولی پس از آن سالهای کاری بیشتر چیزهای خیلی زیادتری به او نمی آموزد. مثلاً برنامهنویسی که بیست سال تجربه کاری دارد الزاماً در شغل خود واردتر و موفقتر از آنکسی که ۵ سال تجربه دارد، نخواهد بود. چون کارهایی را که قبلاً یاد گرفته است بطور مرتب و هر روزه تکرار میکند. اما با این حال اگر این فرد دارای هوش هیجانی خوبی باشد می تواند از پیروزیها و اشتباهات خود درس بگیرد. بنابراین سالهای کاری از یک نقطه به بعد فقط به موفقتر شدن کسانی کمک میکند که دارای هوش هیجانی بالایی باشند.
برخی گمان میکنند هوش هیجانی قابل آموختن نیست و یک امر ژنتیکی و مادرزادی است و یک نفر یا دارای این هوش هست یا نیست، ولی واقعیت این است که سیستم انیگرام میتواند به افراد مختلف در توسعه این هوش کمک کند. این سیستم به ما کمک میکند تا الگوهای فکری، احساسی و رفتاری خود را بشناسیم و نسبت به رفتارها و عکس العملهای خود در موقعیتهای مختلف آگاه شویم. از همه مهمتر اینکه انیگرام به ما کمک میکند که با آگاهی از رفتارها و احساسات خود و دیگران به رشد مهارتهای خاصی مانند تسلط بر خود، ارتباط با دیگران و تصمیمگیری درخود بپردازیم.
علاوه بر این انیگرام به ما کمک میکند تا نگرشها، احساسات و رفتارهای افراد دیگر را نیز بشناسیم. این شناخت به ما کمک میکند تا دیگران را بهتر بپذیریم و همچنین بتوانیم رفتارها و احساسات آنها را در موقعیتهای مختلف پیشبینی کنیم. بنابراین خواهیم توانست مهارتهای دیگری همچون حل تعارض با دیگران، کار تیمی، دادن بازخورد و رهبری را در خود پرورش بدهیم.
- ۹۹/۰۴/۳۰