رابطه شما با همکارانتان چطور است؟ طبق تحقیقاتی که مؤسسه گالوپ انچام داده است کسانی که در محل کار دوست نزدیکی دارند هفت برابر بیشتر از دیگران به کار خود متعهد هستند؟ و همچنین از کار خود رضایت بیشتری دارند.
این البته چیز تعجب آوری نیست. انسان موجودی اجتماعی است و همانگونه که به آب و غذا نیازمند است به روابط اجتماعی و دوستی نیز نیاز دارد. طبق سلسله مراتب نیازهای مازلو پس از برآورده شدن نیازهای فیزیولوژیک و ایمنی انسان به سراغ نیازهای اجتماعی می رود تا آنها را ارضا کند. قاعدتا اگر در محیط کار که بیشتر اوقات زمان بیداری انسان در آن می گذرد این نیاز ارضا شود رضایتمندی انسان از محیط کار افزایش پیدا می کند.
از طرف دیگر وجود دوستی در محیط کار به ما آرامش می دهد و از به هدر رفتن انرژی و وقت برای غلبه بر مشکلات روابط بد جلوگیری می کند.
روابط خوب در ارتقای شغلی هم مؤثر است. اگر روابط ما با رئیس قسمت رضایت بخش نباشد و یا او به ما اعتماد و اطمینان نداشته باشد بعید است امیدی به ارتقا و پیشرفت شغلی وجود داشته باشد.
روابط خوب نه تنها با همکاران و مدیران لازم است بلکه وجود روابط خوب با مشتریان ، عرضه کنندگان و تمامی ذی نفعان شرکت نیز امری ضروری و لازم است.
یک رابطه خوب دارای ویژگیهایی است که مهم ترین آنها به قرار زیر است:
۱) اعتماد: زیربنای هر رابطه خوبی اعتماد است. بدون ارتباط امکان ایجاد رابطه ای سازنده وجود ندارد. اگر اعتماد نباشد کار کردن با افراد مختلف اعم از همکار، رئیس، مشتری، عرضه کننده بسیار مشکل خواهد بود. اعتماد موجب می شود که با فراغ بال و آسودگی با دیگران رفتار کنید و صادقانه اطلاعات لازم را مبادله کنید و نگران خنجری که ممکن است از پشت بخورید نخواهید بود.
۲) احترام متقابل: وقتی به همکاران خود احترام بگذارید ، به ایده ها و نظریات آنها توجه می کنید و برای آنها ارزش قائل می شوید. آنها نیز ارزش شما را درک می کنند و توانمندیهای شما را به رسمیت می شناسند. بدین ترتیب می توان مشکلات سازمانی را به یاری همدیگر و استفاده از خرد جمعی حل کرد.
۳) خرد: معنای خرد این است که مسئولیت گفتار و رفتار خود را بر عهده بگیرید. افراد خردمند مراقب گفته های خود هستند و اجازه نمی دهند که احساسات منفی آنها دیگران را دل آزرده کند و برنجاند.
۴) نعمت دانستن تفاوتها.: افرادی که با هم روابط خوب دارند نه تنها تفاوتهای فردی یکدیگر را می پذیرند بلکه آنها را به چشم یک نعمت می بینند زیرا می دانند که گاه این تفاوتها می تواند پوشاننده و برطرف کننده نقاط ضعف در تصمیم گیری و عمل باشد.
۵) ارتباطات شفاف: ما در طول روز چه از طریق ارتباط چهره به چهره و چه از طریق تلفن و ایمیل و پیامک با دیگران ارتباط برقرار می کنیم. ارتباط بهتر و موثرتر موجب غنای روابط ما با دیگران می شود. ارتباطات شفاف و صادقانه بهترین روابط را ایجاد می کند.
با چه کسانی روابط دوستانه دارید
گرچه ایجاد و حفظ رابطه دوستانه با هر کسی می تواند سودمند باشد اما از آنجائی که این کار مشکل است باید در ایجاد دوستی اولویت بندیهای داشته باشیم
۱) برخی از همکاران هستند که با آنها ارتباط کاری کم و بیش گسترده ای دارید و برای پیش بردن اهداف کاری خود باید از کمک آنها بهره مند شوید مثلا برای یک کارشناس تدارکات علاوه بر مدیر و همکاران قسمتی، کارکنان واحدهای کنترل کیفیت، تحقیق و توسعه، مالی و انبارکسانی هستند که می توانند تاثیر مستقیمی بر کیفیت عملکرد او داشته باشند.
۲) همکاران دیگری هستند که می توانند به رشد سازمانی و ارتقای شغلی ما کمک کنند. که در این مورد می توان از مدیر بلافصل، افراد واحد منابع انسانی و اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل نام برد
۳) علاوه بر افراد داخل سازمان افراد خارج سازمان نیز می توانند از اهمیت زیادی در موفقیت شغلی و سازمانی برخوردار باشند. مهمترین آنها افراد شبکه توزیع یا مشتریان و عرضه کنندگان و تأمین کنندگان مواد اولیه و تجهیزات و قطعات هستند.
شما می توانید لیستی از همکارانی که می توانند برای پروژه ها و مسیر شغلی شما مفید باشند تهیه کنید و به تدریج با آنها طرح دوستی ریحته و این دوستی را عمیق تر کنید.
چگونه رابطه کاری خوب ایجاد کنیم.
۱) بهبود مهارتهای ارتباطی
توسعه و بهبود مهارتهای ارتباطی مانند ایجاد حس دوستی، مهارت گوش دادن و مهارت حل اختلاف می تواند اولین گام در راه ایجاد روابط کاری دوستانه و سودمند باشد.
۲) مشخص کردن نیازهای ارتباطی
بررسی کنید که شما به افراد مختلف در محیط کار خود چه نیازی دارید و آنها به شما چه نیازی دارند. همانگونه که در فروش شناخت نیازهای مشتری حیاتی است. در ایجاد روابط دوستانه نیز شناخت این نیازها ابزاری خوب برای ایجاد و استحکام بخشیدن به روابط است.
۳) اختصاص زمان به گسترش روابط
هر روز حتی اگر شده ۲۰ دقیقه را به گسترش روابط خود با دیگران اختصاص دهید. این امر بخصوص برای افرادی مانند تیپ ۵ انیگرام که ترجیح می دهند با دیگران تماس کمتری داشته باشند حیاتی است. ارتباط با دیگران در زمان صرف ناهار یا وقت چای می تواند به گسترش روابط دوستانه کمک کند.
۴) هوش هیجانی خود را تقویت کنید
هوش هیجانی به صورت ساده عبارت است از قدرت درک و شناسائی احساسات خود و دیگران و مدیریت این احساسات. مطالعه مباحث شخصیت شناسی مانند انیگرام می تواند به شما در این مورد کمک کند.
۵) قدردان دیگران باشید
وقتی کسی به شما کمک می کند قدردانی و مراتب سپاس قلبی خود را به او نشان دهید. چه این فرد مدیر شما باشد و چه آبدارچی و یا نظافت چی اتاق شما.
همچنین وقتی کسی کاری را به خوبی انجام می دهد از وی قدردانی و تشکر کنید و او را بخاطر کارخوبی که انجام داده بخصوص در حضور دیگران ستایش کنید.
۶) مثبت باشید
مثبت اندیشی باعث جذابیت شخصیت شما می شود و به روابط بهتر شما با دیگران می انجامد. افراد مثبت منبعی از انرژی و روحیه بخشی هستند. افراد کمی پیدا می شوند که علاقه ای به ارتباط با افراد منفی داشته باشند.
۷) محدودیتهای خود را مدیریت کنید
بسیاری از ما در محیط کار زمان آزاد محدودی داریم و بنابراین فرصت کمی را می توانیم به دیگران اختصاص بدهیم. ممکن است دوستی فرصت آزاد بیشتری داشته باشد و بخواهد وقت آزاد خود را با ما بگذراند. در این مواقع باید رودروایستی را کنار گذاشت و با جرأت توام با احترام به دوست خود متذکر شویم که هرچند از حضور او خرسندیم ولی باید کارهای خود را نیز انجام بدهیم. در هر صورت قرار نیست دوستی منجر به ایجاد استرس ناشی از به تعویق افتادن کارها و یا حتی توبیخ مدیر شود.
۸) غیبت نکنید
متاسفانه ما یاد نگرفته ایم که مشکلات خود با دیگران را از طریق مطرح کردن مشکل و گفتگو و پیدا کردن راه حل برطرف کنیم. بنابراین از طریق غیبت و سخن چینی ناراحتی خود را خالی می کنیم و خود را سبک می کنیم. این کار علاوه بر اینکه از نظر اخلاقی شایسته نیست می تواند موجب دلگیریهای بیشتر، مشکلات افزونتر، از بین رفتن اعتماد و دشمنی شود.
روابط با افراد مشکل
ما حق انتخاب کمی در گزینش همکاران خود داریم. بنابراین گاهی از اوقات مجبوریم با افرادی سروکار داشته باشیم که از آنها خوشمان نمی آید. در این موارد بهتر است که سعی کنیم آنها را بهتر بشناسیم و سر فرصت با آنها گپ و گفتی داشته باشیم و از آنها در مورد سوابق کاری، علائق و موفقیتهای گذشته اشان سوال کنیم. اینگونه شاید بتوانیم نقاط مشترکی بین خود و آنها پیدا کنیم. این نقاط مشترک می تواند تا حد زیادی از مشکلات روابط با آنها بکاهد. بقول حافظ بزرگ:
درخت دوستی بنشان که کام دل ببار آرد
نهال دشمنی برکن که رنج بی شمار آرد.